H.Merkezi:Siirt’in Şirvan ilçesinde Ciner Holding’e ait madende 17 Kasım 2016’da meydana gelen ve 16 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine ilişkin davanın ilk duruşması yarın Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
DİHABER’de yer alan habere göre, olayla ilgili Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, maden bölgesinde aşırı yağış sonrası çalışmaların durdurulması ve güvenlik önlemleri alınması gerekirken, bunların yapılmadığı, madenin alt kotlarında üretime devam edildiği ve şüphelilerin görev ve unvanlarının gerektirdiği yükümlülükleri yerine getirme noktasındaki dikkat ve özen eksikliği nedeniyle kusurlu bulundukları belirtilmesine rağmen asıl işverenlerin içinde olmadığı 7’si tutuklu 11 sanık hakkında “taksirle birden çok kişinin ölümüne neden olmak” gerekçesiyle dava açılarak 2 yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Faciadan sonra olay yerine giden bilirkişi heyetlerinin hazırladığı raporda, kaymanın olduğu bölgedeki malzemenin suya karşı göstermiş olduğu reaksiyon ve güvenlik katsayıları belirlenmiş olmasına rağmen, risk taşıyan bölge ile ilgili yağış sonrası çalışmanın durdurulması ve güvenlik önlemlerinin alınması gerekirken, bu hususun göz ardı edilerek daha alt kotlarda patlatma yapılmaya devam edildiği tespitine yer verildi. Şüphelilerin görev ve unvanlarının gerektirdiği yükümlülükleri yerine getirme noktasındaki dikkat ve özen eksikliği, iş sağlığı ve güvenliği açısından risk değerlendirmesi ve analizlerde, acil durum eylem planlarında, Park Elektrik, Antlar Yapı Madencilik firmalarında sağlık ve güvenlik dokümanlarında ve düzeltici- önleyici faaliyet formlarında toprak kayması riskleri ilgili herhangi bir tespit ve önlemin mevcut olmadığı, Antlar Yapı Madencilik San. Tic. Ltd. Şti. firmasında iş sağlığı ve güvenliği yönergesinin mevcut olmadığı, maden işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğinin 5. maddesi 4. fıkrasına göre asıl işveren park elektrik koordinasyon yükümlülüklerini yerine getirmediği, yine olay yerinde yapılan incelemelerde güvenlik bariyerine rastlanılmadığı gibi birçok tespit yer alıyor.
Bilirkişi heyetinde yer alan veriler doğrultusunda, asıl işveren firmanın işvereni, işveren vekili, iş güvenliği uzmanı asli kusurlu, alt yüklenici firmanın işvereni, işveren vekili asli kusurlu, alt yüklenici firmanın kısmi zamanlı sözleşmeli iş güvenliği uzmanı tali kusurlu, işverenin açık ocak işletme müdür, başmühendis, daimi nezaretçisi asli kusurlu, işveren/işveren vekili tali kusurlu olarak değerlendiriliyor.
Ayrıca raporda, 2016 yılı içinde MİGEM tarafından herhangi bir tetkiki ve değerlendirme raporunun düzenlenmemesi, var olan eksiklikler içinde yer alıyor.