H.Merkezi: Bu yıl 17. gerçekleştirilecek olan Munzur Doğa ve Kültür Festivali’nin Valilik tarafından yasaklanmasına ilişkin Gazete Şujin’e konuşan kadınlar “Doğada bizim, festivalde bizim” dedi.
Kayyım atanan belediyenin 17. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin yasaklanmasına tepkisini “Bunlar doğa düşmanıdır. Öyle olmasa adı doğa olan bir festivale neden izin vermesin ki?” sözleriyle dile getirdi.
Dersim‘de kadınlar “Festival halkındır, halkın kalacak, OHAL ve barajlara hayır” temasıyla festivali tüm engellemelere rağmen gerçekleştirmek istiyor.
Festival hazırlıkları süresince, stant yerlerinin hazırlandığı, ancak festivale katılacak aydın ve sanatçıların gerekçe gösterilerek engellenmesine karşı halk alternatif festivalin gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.
“Barajlara karşıyım”
Hatice Namlı ise, festivalin temasında olan “Barajlara hayır” sloganın isabetli bir karar olduğunu dile getirerek, Munzur Çayı’nın önemine işaret etti. Hatice, “Munzur bizim değerimizdir. Barajlarla bizim inanç yerlerimiz, doğamız talan ediliyor. Bu festivaldeki panellerde bu konuların konuşulması herkese tek tek söz hakkı verilmesini isterim. Ben belki katılamam, okul okumadım ama insanların katılması güzel olur. Ben de karşıyım barajlara” dedi.
“Dağlarımıza zehir attılar. Dağ keçileri kalmamış, bitkiler zehirlenmiş”
Dersim’in köylerinde 1990’lı yıllarda yaşanan köy yakma ve boşaltmalardan dolayı kent merkezine yerleşmek zorunda bırakılan 46 yaşındaki Şengül Gül, festivalin ertelenmesine gerekçe olarak söylenenlerin bahane olduğunu dile getirerek şunlara dikkat çekti: “Bizim kültürümüze dair bir festivali iptal ediyorlar. Bizim kültürümüzü yok ettiler. Dağlarımıza zehir attılar dağ keçileri kalmamış, bitkiler zehirlenmiş. Baraj yapmak istiyorlar, barajla birçok değerli yerlerimiz sular altında kalacak. Dersim’in doğası, onun kimliğidir. Kimliğimize saldırıyorlar. Bu kabul edilemez.”
“Talan politikası doğaya karşıdır”
Manisa’dan taşınarak Dersim’e yerleşen Melahat Aydan ise, barajın Dersim ikliminde yol açtığı değişimlere dikkat çekerek, “Buranın iklimi Manisa’nın iklimine benzemeye başladı. Çok sıcak ve çok nemli. Bu normal değil, böyle değildi buralar. Bunlar doğa düşmanıdır. Öyle olmasa adı doğa olan bir festivale neden izin vermesin ki? Vermez çünkü talan politikası doğaya karşıdır. İktidarın politikası bu, talan üzerine kurulu” dedi